Friday, 20 March 2009

WASINI!!


~6 SOALAN YG DIJAWAB OLEH IMAM AL-GHAZALI~


soalan 1 : apakah yg paling dekat dgn diri kita?

Imam Ghazali : paling dekat dengan diri kita adalah mati, sebab itu adalah janji Allah SWTbahawa setiap yang bernyawa pasti akn mati..


soalan 2 : apakah yg paling jauh dgn kita?

Imam Ghazali : paling jauh dgn kita ialah masa lalu. kita harus menjaga hari ini dan hari yg akan datang dgn perbuatan yg sesuai dgn ajaran agama..


soalan 3 : apakah yang paling besar?

Imam Ghazali : paling besar adalah nafsu (al-a'raf:179), maka kita harus berhati2 dgn nafsu. jgn sampai nafsu bawa kita ke neraka..


soalan 4 : apakah yang paling berat?

Imam Ghazali :paling berat adalah memegang amanah (al- ahzab:72), tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung-ganang dan malaikat tidak mampu ketika Allah meminta mereka untuk menjadi khalifah di muka bumi ini. tetapi manusia dengan sombong menyanggupi permintaan Allah sehingga banyak manusia masuk ke dalam neraka kerana tidak mampu memegang amnah.


soalan 5 : apakah yang paling ringan?

Imam Ghazali : paling ringan adalah meninggalkan solat, gara2 pekerjaan, kita terus meninggalkan solat..


soalan 6 : apakah yang paling tajam?

Imam Gahzali : yang paling tajam ialah lidah manusia kerana melalui lidah, manusia dgn mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudarnya sendiri.....


boowat renungan bersama...

ukhwah fillah ilal jannah...

ma'a taufiq wa najah...

amin Ya Allah...
sape ni erk??
yang gurlz 2 aini... yang yellow 2 erol n yang blue 2 sab... time ni diowang form5... tp masing2 muke dak2 lg.. nak kate baby face xade la plak... hahaha.. masing2 muke bek je kan... tp sbenonye sume e noty2 blake... he... aini n sab time ni rapat.. bnyk secret diowang ni.. huhuhu.. tp bukan kapel taw!! nanti ade plak yg marah... sapekah gadis pujaan sab?? he.....


ni plak k.lg ika... skang die studi kat kuis.. amik nursing course... die ni epi go lucky je owang e... bnyk da pesakit die tlg rawat katenye... yg ngurat die time praktikal pon ade gak.. maklumla owang cantik.. hahaha.. mmg bangge ar kwn ngan die... he..
t kalo ade kwn2 yg sakit, juz contact k.lg ika ye... insya'Allah die tlg...
ha.. kenal tak lelaki macho ni?? ceh3... ramai minat ni.... bak kate pepatah "diam2 ubi berisi".. g2 la gamaknyer.. he.... erm.. banyak gak secret die yang owang taw.... he... sab!!!! peace without war ya... may God bless u owez...

Thursday, 19 March 2009

salam sume...
erm, owang n yah rindoo cgt kat kowang la.. bile la dpt jumpe erk??
take gud k sume.. ukhwah fillah ilal jannah...


erm.. yang nie mamoo.. die nie epi sokmo.. susah nak nengok die marah.. hehehe.. rajin gak gado2 ngan die dulu.. maklumla, time 2 xmatang lg... cam kanak2 ribena lg time 2.. huhuhu..skang die ngah study kat pd.. sme ngan nazli.. amik akaun.. pic ni snap kat depan hostel duam dulu.. erm.. rindunye kengkawan kat duam dulu... erm.. lame xjumpe mamoo... miss u so much!!!!

Monday, 16 March 2009

smile!!!


ha ni plak model terkenal kat skul duam dulu... suke cangat bergambar.. yang ni first pic die jd model 4 magazine ni.. lebih kurang memory pic la ni... hahaha... hope die dapat pe yang die impikan... eh, lupe plak nak kenal kn super star ni.. name die ucin.. skang die study kat uitm perak.. erm.. oawngnye sporting la jgk.. tp garang gler... he..
tp aty die baik... suke men futbol... erm...

hai yah...

yang ni plak kawan karib kite.... die garang jgk.. tp aty die baik cgt... die ni ske cgt wat lawak... kalo duk ngan die mesti xrase bored lgsg... owang suke cgt kawan ngan die.. erm.. owang n yah study same... amik quran n sunnah... nk jd ustazah ke kitowang?? erm.. wait n see je la kitowang jd pe nanti ek?? huhuhu... doakan kitowang ye...


yg ni plak taufiq...

skang ni die study lg...

erm.. die sowang yg epi go lucky...

bek pon ye jgk...

kalo die gelak klaka dengar e.. hehehe..

die ni jd rockers mas katenye...

erm... pape je la..

yang penting die epi ngan life die..

jage diri molek deh...



hai paan... peace without war!!
ha yg ni plak paan.. die suke cangat wat lawak... susah tol nak nmpk die sedih... die skang ngah amik lesen keretapi katenye... huhuhu.. bab baru pas stpm... cite2 nak jadi singer... tp xtaw la..
he....

kawan kite yang paling cute ni plak... name die abe zamri... skang die ngah study lg... da berpunye rasenye... die study same ngan ajie... kat melaka.. cite2 die nak jd cam chef wan... kite doa la same2 ye.. erm... bile la dapt jumpe lg kn??

layan.......




yang nie plak bed n mai... erm..
dua2 cute.. sore pon sepesen je.. huhuhu.. kawan karib la katekan... dua2 masih single kot.. hehe.. nak kepastian, tny empunye diri...




ha... ni plak fara dina... kawan karib saye... cantik kn?? skang die study kat um nilampuri.. amik kos syariah... ade gaye ustazah tak?? he3.. da lame tak jumpe die... t kt jmpe ye time cuti... c u...

nazli n erol!!!



yang nie plak mamat@ nazly & his beloved frenz...
erol chachacha.... erm... jejaka low profile idaman gurlz kat skul duam dulu... except me la.. hahahaha... baik ke diowang nie?? erm... cincainye kire baik la.... sporting pon ye jgk.. tp bile serius, kucing pon lari... he... pape pon... owang doakan korang sucsess slaloo... amin ya rab...

mamoo n k.lg...


ha...
ni mamoo n k.long...
masing2 cover cun..
maklum la dapat bergmbr ngan pkwe comey.. huhuhu...
yang tengah2 tu anak buah ucin.. alias..
time ni kitowang p raye kat umah ucin..
seronok cgt dpt raye ngan kengkawan claz dulu...
semoge mamoo n k.lg epi2 slaloo..

Sunday, 15 March 2009

video

SAHABATKU...

JADILAH SEORANG INSAN YANG BOLEH MENDATANGKAN MANFAAT KEPADA ORANG DISEKELILINGMU....

SEMOGA KITA SEMUA TERGOLONG DARIPADA KALANGAN ORANG-ORANG YANG DIBERKATI OLEH ALLAH...

AMIN YA ALLAH...

Saturday, 14 March 2009

BUAT TATAPAN SAHABATKU...

  • JALINAN UKHWAH PENGIKAT KASIH ANTARA MANUSIA DENGAN MANUSIA, JALINAN IMAN PENGIKAT KASIH, ANTARA MANUSIA DENGAN ALLAH...
  • BERTAHAJJUD MENYERIKAN WAJAH, BERSYUKUR MEMBAJAI BARAKAH, BERMUHASABAH MENCETUS HIKMAH, BERTAWAKAL MEMBUAHKAN PASRAH, BERSAUDARA MENYEMAI MAHABBAH...
  • SECEBIS KASIH MEMBUATKAN KITA SAYANG, SEUCAP JANJI MEMBBUATKAN KITA PERCAYA, SEKECIL LUKA MEMBUATKAN KITA KECEWA, TAPI SEBUAH PERTEMUAN BERMAKNA BUAT SELAMA-LAMANYA...

ASSALAMUALAIKUM...
Hai kengkawanku...
rindu sangat kat korang sumer...
hope sangat dapat jumpe semula...